Przetwarzanie surowców mięsnych zaopatruje polski przemysł spożywczy blisko w 20%. Tak duża gałąź przemysłu wymaga nowoczesnych rozwiązań technicznych i organizacyjnych, dlatego chcemy opowiedzieć o systemie transportu podwieszanego. Większość czołowych, rodzimych producentów korzysta z systemu transportu podwieszanego. Jest to okazja do zaoszczędzenia cennego czasu przy przemieszczaniu towarów ciężkich, co staje się koniecznością jeśli firma chce liczyć się na konkurencyjnym rynku. Część działalności pracownika zostaje wtedy zmechanizowana, dlatego też czas pracy personelu jest optymalizowany.
Linie umieszczane na wysokości pozwalają również na swobodne przemieszczanie się ludzi po hali czy chłodniach (w poszczególnych przypadkach, także we wnętrzu samochodów-chłodni). Otwiera to tym samym przestrzeń i doprowadza do uwolnienia powierzchni podłogi od zbędnego zatowarowania. Linie transportu podwieszanego są tym samym najlepiej wykorzystywane przy magazynowaniu oraz po prostu przemieszczeniu towarów na systemach montażowych. Obejmują one poszczególne rozjazdy oraz pik magazyny, a także najpotrzebniejsze wyposażenie chłodni. Co najważniejsze, w zakładzie czy chłodniach w ich skład wchodzą także kolejki rurowe do transportu półtusz. Wykonane ze stali nierdzewnej, sprawdzają się nawet w najbardziej wymagających warunkach. Dla przykładu, oferowany przez firmę NIRO-TECH przewóz z wykorzystaniem tego typu urządzenia wiąże się bezpośrednio z użyciem licznych haków ślizgowych i rolkowych, które w praktyczny sposób przenoszą tuszę do celu. Z myślą o kliencie, powstało także rozszerzenie w formie teleskopu, które łączy kolejki rurowe z samochodem (wyspecjalizowanym pojazdem do transportu półtuszy). Powszechnie, większość takich konstrukcji obejmuje ocynkowaną ogniowo stal, jednak ich słupy zazwyczaj tworzy system najbardziej wydajnych rur grubościennych. Na sam tor mogą składać się rury ocynkowane lub nierdzewne, co sprawdza się przy wielokrotnym transporcie towarów ciężkich. Korytarze czy mroźnie stają się dzięki temu zaopatrzone w linie podwieszane najbardziej wydajne względem założeń zakładu. Co należy podkreślić, nie mają one z góry narzuconych parametrów, dlatego działają w ramach dostosowanego do klienta, indywidualnego transportu. Jest to całkowicie ergonomiczne wyjście używane przez największe polskie zakłady mięsne, mroźnie oraz poszczególne chłodnie.